Grote schoonmaak in je administratie

Meer overzicht en een opgeruimd gevoel

Overvolle kasten
Herken je dat? Een volle kledingkast met kleding die je eigenlijk nooit meer draagt maar bij het opruimen bewaar je toch iedere keer dat ene jasje nog ? Want stel je voor dat je het toch nog nodig hebt.

Zo gaat het ook met onze administratie. Volle kasten met stapels papieren, volle mappen, vele tabbladen en ontelbare documenten. Zoveel dat je eigenlijk zelf niet meer weet wat je hebt en waar. Hoeveel zit hierbij dat echt niet meer nodig is en je nooit meer gaat gebruiken? Je hebt jezelf er wellicht al vaker toe gezet maar die stapel lijkt maar niet kleiner te worden, want stel dat je het nog eens nodig hebt… Weggooien is moeilijk en al helemaal als je niet zeker weet wat echt bewaart moet worden en wat relevant is.

Nesteldrang
Persoonlijk kan ik zeggen dat nesteldrang een goede aanjager is om de kasten met alles daarin eens goed op te ruimen. Sommigen ervaren dit in een enorme drang tot schoonmaken. Die drang heb ik, hoe graag ik het misschien ook zou willen, niet. Bij mij uit dit zich echt in opruimen, een grote behoefte aan orde en overzicht voordat die kleine komt.

Zo gezegd, zo gedaan. De kasten boven helemaal leeg gehaald, alle mappen eruit en doorgespit. Het liefst had ik het meteen in één keer afgemaakt. Natuurlijk heb ik ook nog te maken met de papieren van mijn partner en zijn er ongetwijfeld documenten die we wellicht niet hoeven te bewaren maar hij wel graag wil bewaren. Vooruit dan, ook een stapeltje voor hem om deze eens door te nemen.

Met een oud papier doos, een versnipperapparaat en lege ordners op en om het bureau kon ik de stapels vervolgens opruimen. Het resultaat: een volle doos confetti voor bij het oud papier en enkele mappen (gelabeld) om terug te zetten in de kast.

Welke documenten bewaren?
Hoe kom je dan toch tot een opgeruimde kast? Mijn tip: maak stapeltjes. Welke papieren moet ik echt bewaren en hoe lang, welke wil ik gewoon sowieso bewaren, waar twijfel ik nog over en welke zorgen eigenlijk alleen maar voor opvulling.

Voor sommige zaken zijn duidelijke richtlijnen te vinden. Zo zegt de rijksoverheid over het bewaren van financiële administratie voor de Belastingdienst het volgende:

Particulieren zijn niet verplicht hun administratieve gegevens (zoals bankafschriften en loonstrookjes) te bewaren. Maar de Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Daarom is het verstandig om uw administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren. Dan heeft u bewijsstukken, als u het niet eens bent met de navordering.”
Bron: Hoe lang moet ik mijn financiële administratie bewaren voor de Belastingdienst?

Zo, dat is duidelijk. Maar hoe zit het dan met andere papieren, overeenkomsten, abonnementen, aktes etc.? En daarnaast zijn er natuurlijk ook nog documenten die je om persoonlijke redenen gewoon graag wilt bewaren. Kortom, best lastig om hier een balans in te zoeken.

En dan is het nog een kwestie van ordenen én niet te vergeten ook bijhouden. Zo krijg en houd je ook het overzicht in je administratie.

Hulp gewenst?
Best nog wel een ding he? Vooral als je administratie al jaren alleen is aangevuld en niet is opgeruimd, kan dit een hele klus zijn. En om nou te wachten op enige vorm van nesteldrang? Dat gaat wellicht niet (meer) gebeuren. Ik kan mij voorstellen dat hierbij enige hulp gewenst is. Dit doen wij dan ook graag. Wij helpen u deze klus te klaren zodat ook u weer inzicht en overzicht heeft en ook deze rust kunt ervaren. Of u onze hulp nu kunt gebruiken bij deze grote schoonmaak van uw administratie en/of periodiek om deze ook bij te houden? Alles is mogelijk.

Graag een opgeruimde administratie? Of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op: https://seniorengemak.nl/contact/. Wilt u vooraf meer lezen over wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van administratie? Kijk dan eens op onze website https://seniorengemak.nl/dienstverlening/administratieve-hulp/.